to czerwone, niebieskie oraz fioletowe barwniki owoców i warzyw, które przyczyniają się do poprawy ukrwienia oka i nerwu wzrokowego. Dzięki temu zapobiegają wielu chorobom oczu, takim jak np. zwyrodnieniu plamki żółtej oraz pośrednio wadom wzroku.

Czytaj więcej

Luteina to związek organiczny, który jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Chroni naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej przed uszkodzeniami, powodowanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo działa jak filtr zabezpieczający oko przed promieniowaniem UV.

Czytaj więcej

Likopen jest pomarańczowo-czerwonym barwnikiem występującym w postaci naturalnej w owocach i warzywach o czerwonej barwie. Ma on działanie przeciwutleniające, minimalizując występowanie chorób degeneracyjnych oczu. Neutralizuje również wolne rodniki, które uczestniczą w procesach odpowiedzialnych za starzenie się narządu wzroku

Czytaj więcej

to czerwone, niebieskie oraz fioletowe barwniki owoców i warzyw, które przyczyniają się do poprawy ukrwienia oka i nerwu wzrokowego. Dzięki temu zapobiegają wielu chorobom oczu, takim jak np. zwyrodnieniu plamki żółtej oraz pośrednio wadom wzroku.

Czytaj więcej

Polifenole to bardzo rozpowszechnione w świecie roślinnym organiczne związki chemiczne. Działając przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie wspomagają ochronę narządu wzroku.

Czytaj więcej

Prowitamina A (beta-karoten), jest rozpuszczalną formą witaminy A niezbędnej w procesie widzenia. Jej niedobór obniża ostrość widzenia o zmroku oraz może prowadzić do zespołu suchego oka i uszkodzeń rogówki.

Czytaj więcej