Antocyjany

to czerwone, niebieskie oraz fioletowe barwniki owoców i warzyw, które przyczyniają się do poprawy ukrwienia oka i nerwu wzrokowego. Dzięki temu zapobiegają wielu chorobom oczu, takim jak np. zwyrodnieniu plamki żółtej oraz pośrednio wadom wzroku.

Uszczelniają one naczynia krwionośne oka, co z kolei przyczynia się do dobrego ukrwienia nerwu wzrokowego. Antocyjany przyczyniają się do zapobiegania wielu chorobom oczu, jak zwyrodnieniu plamki żółtej i wadom wzroku. Najlepszym źródłem antocyjanów są: borówki (zawierające aż 15 rodzajów antocyjanów), czarne porzeczki, owoce bzu oraz  pomarańczowe i żółte warzywa. Dodatkowo wszystkie te owoce i warzywa zawierają flawonoidy, które mają działania przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Zalecane są szczególnie osobom ze skłonnością do częstego zapalenia spojówek oraz z krótkowzrocznością.