Luteina

Luteina to związek organiczny, który jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Chroni naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej przed uszkodzeniami, powodowanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo działa jak filtr zabezpieczający oko przed promieniowaniem UV.

Organizm człowieka nie jest wstanie sam wyprodukować luteiny, dlatego trzeba ją dostarczać w postaci pożywienia bogatego w ten składnik. Luteina gromadzi się głównie w plamce żółtej, czyli centralnej części siatkówki oraz w soczewce. Chroni naczynia włosowate siatkówki i fotoreceptory plamki żółtej przed uszkodzeniami. Dodatkowo działa, jak filtr zabezpieczający oko przed szkodliwym światłem UVA i UVB. Produktami roślinnymi bogatymi w luteinę są: dynia, szpinak, jarmuż, kapusta włoska, natka pietruszki, szczypior, koper,  brokuły, cukinia, papryka.  Dieta bogata w luteinę zalecana jest przede wszystkim osobom, które godzinami spędzają czas przed telewizorem, komputerem, tabletem itp.  oraz osobom otyłym, diabetykom, chorym na nadciśnienie tętnicze lub hiperlipidemię.